Fiumanka je jedriličarska regata koja se održava od 2000. godine u gradu Rijeci te bližoj i daljoj okolici. Velika regata Fiumanka, odvija se na više ruti, od ove godine na tri. Ovogodišnja Fiumanka, održana od 12. do 15. Lipnja 2014. godine, započeta je 5. Liburnijskom regatom navigacije od Malog Lošinja do Rijeke. Otvaranje ovogodišnje Fiumanke popraćeno je manifestacijama u Riječkom zaljevu i Tower centru Rijeka. Idući dan obilježila je 7. Riječka medijska regata, održana posljednja dva puta na Europskoj razini. Glavna i završna manifestacija Fiumanke je Velika Fiumanka. U tri podjele, ovogodišnja Velika Fiumanka jedrila je do Porto Baroša za tradicionalne jedrilice, do oznake u Kostreni za obiteljske krstaše, te do oznake kod Omišlja za regatne krstaše.

POVIJEST FIUMANKE

Od 2000. godine, različite manifestacije koje čine Fiumanku proširene su u događaj koji je u svojoj petnaestgodišnjoj tradiciji postepeno izrastao u međunarodno priznati sportsko-turistički event. Broj sudionika raste iz godine u godinu. Navedena medijska regata, regata kojoj su sudionici novinari, prva je ovakve vrste u Europi. Glavna Riječka, otvorena regata danas broji gotovo 200 sudionika godišnje.

RIJEKA JE UZ FIUMANKU JOS ATRAKTIVNIJA

Fiumanka doprinosi Rijeci već godinama, primjerice sredstvima za uređenje hitnog trakta na Sušaku, otvaranjem više od 100 trajnih vezova u Rijeci, te donacijama Dječjem vrtiću u Kostreni te Dječjoj bolnici Kantrida. Rijeka ovom manifestacijom utvrđuje svoj status lučkog grada sa dugom pomorskom tradicijom. Sudjelovanje na Fiumanki je besplatno za sve sudionike, te svaki sudionik primi nagradu, bila ona samo simboličnog karaktera ili nagrada za prvo mjesto. Česte kulturno-turističke, popratne manifestacije, čine Rijeku atraktivnim kulturno-turističkim odredištem. Fiumankom se obilježava dan grada Rijeke i dan zaštitnika grada Rijeke Sv. Vida. U europolitičkoj sferi, Fiumanka pomaže pri stvaranju gospodarskih i kulturnih veza sa ostalim članicama EU.

Radujemo se uspješnom završetku ovogodišnje Fiumanke, čestitamo organizatorima Fiumanka.eu, sponzorima i sudionicima te se nadamo još većem broju sudionika iduće godine.